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Greater London Authority 
 

ELECTED MEMBERS’ RESETTLEMENT AND ILL-HEALTH RETIREMENT GRANT 
SCHEME DETERMINATION 2008 

 
Formal Determination by the Mayor and Assembly 

 
The Mayor of London and the London Assembly in joint exercise of their powers under 
section 26A of the Greater London Authority Act 1999 (as amended), have made the 
following determination as to elected members’ resettlement and ill-health retirement 
grants. 
 
Citation and commencement 
 
1. This Determination shall have effect from 1st March 2008 and shall apply at any 

ordinary election of the Greater London Authority (“the Authority”) after that date. For 
the avoidance of doubt, this Determination does not have retrospective effect. 

 
Interpretation 
    
2.   In this Determination – 

 
“the Act” means the Greater London Authority Act 1999(as amended by the Greater 
London Authority Act 2007); 
 
“the Authority” means the Greater London Authority;  
 
“Assembly member” means a member of the London Assembly, whether Constituency 
Member or London Member 
 
“Authority member” means the Mayor of London or Assembly member; and 
 
“Ill-Health Retirement Grant” means a payment to an Authority member who retires 
from his or her tenure of that public office in accordance with section 9 of this 
Determination 
 
“Resettlement Grant” means a payment to an Authority member at the end of his / her 
tenure of that public office. 
 
“Additional Resettlement Grant” means an additional payment to an Assembly member 
calculated in accordance with section 8 of this Determination  
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Resettlement Grant 
 
3. A Qualifying Person 

3.1 A Qualifying Person is a person who: 

a. immediately before an ordinary election of the Authority is an Authority 
member and is not a candidate for re-election; or  

b. immediately before an ordinary election of the Authority is an Authority 
member and is a candidate for re-election but is not re-elected. 

3.2 A Qualifying Person is entitled to claim a Resettlement Grant. 

3.3 A Qualifying Person must claim the Resettlement Grant within twelve months of the 
date of the ordinary election or date of resignation and which shall be paid in a lump 
sum within six weeks of the date of the claim. 

 
4. In the preceding paragraph, 

“candidate for re-election” includes a person who immediately before an ordinary 
election is an Authority member and is on a list of candidates of a registered political 
party in the London Member contest; and 

“re-elected” includes a person returned as a London Member of the Assembly. 

5. Where an Authority Member ceases to be elected to that office but remains in another 
public office to which he or she has been elected and that public office entitles the 
holder to a resettlement grant under a statutory scheme, he or she will have the 
payment of the Resettlement Grant deferred until he or she ceases to hold an elected 
office of any kind.   Any deferred payment under this Determination will be index-
linked from the date the entitlement accrued in line with the annual inflation awards 
applied to the Authority members’ salaries.  If for any year it is not possible to 
distinguish an annual inflation award from other changes to the level of salaries, the 
index for that year will be determined by the Authority’s chief finance officer.  Where 
an Assembly member holds such office up until the time he or she is elected as the 
Mayor of London, both offices will constitute continuous service and the Resettlement 
Grant payable on leaving the latter office will be calculated on the basis of the Mayor’s 
salary.   
 

6.  The amount of the Resettlement Grant expressed as a percentage of yearly salary (at 
the rate payable to that Authority member on the day of poll at an ordinary Authority 
election, whether or not abated under the Greater London Authority (Limitation of 
Salaries) Order 2000)) is determined by age (at the election) and length of service as an 
Authority member immediately before the election. The relevant percentages are shown 
in the following table. 
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PERCENTAGES OF YEARLY SALARY 

 
number of years of service 

(completed years) 
 

Age   under 
10 

10 11 12 13 14 15 or over 

under 50  50 50 50 50 50 50 50 
 50  50 50 52 54 56 58 60 
 51  50 52 55 58 62 65 68 
 52  50 54 58 63 67 72 76 
 53  50 56 62 67 73 78 84 
 54  50 58 65 72 78 85 92 
 55 to 64  50 60 68 76 84 92 100 
 65  50 58 65 72 78 85 92 
 66  50 56 62 67 73 78 84 
 67  50 54 58 63 67 72 76 
 68  50 52 55 58 62 65 68 
 69  50 50 52 54 56 58 60 
 70 or over  50 50 50 50 50 50 50 

7. To calculate the number of years’ service: 

i. A full term of office (based on quadrennial ordinary elections) 
counts as 4 full years  

ii. Time served as an Authority member will only be counted once 

iii. Time ignored in making a payment for a previous period of 
service (if any) will be ignored 

iv. Part years will be ignored unless a member was elected at a by-
election, and the subsequent ordinary election falls one year or less 
after the by-election, in which case the Authority member will be 
deemed to have served a whole year. 

 
8. Assembly members who have at any time during their period of service referred to in 

paragraph 6 held an office at the Authority for one year or more which - 

a. attracts a salary higher than that of Assembly members generally; and  

b. is specified in the Salaries and Pensions Determination current at the time of an 
ordinary election of the Authority 

but who no longer holds that office on the day of the poll at an ordinary Authority 
election, shall be entitled to receive an additional payment by way of an Additional 
Resettlement Grant if they no longer hold that office immediately before the 
election.  The Additional Resettlement Grant will be equal to one quarter of the 
difference between i) the annual salary payable for that office on the day before they 
ceased to hold that office and ii) the basic annual salary for Assembly members 
generally on the day of poll at an ordinary Authority election.  If, during an Assembly 
member’s term of office, he or she held more than one office at the Authority 
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covered by a. and b. above, the calculation of the Additional Resettlement Grant will 
be based on the higher, or as the case may be, the highest amount payable for an 
office.  The entitlement under this provision will be deferred for payment jointly with 
the Resettlement Grant to which he or she is entitled as an Assembly member 

 
Ill-health retirement 
 
9  Any Authority member whose health precludes their continued participation as a 

member of the Authority shall be entitled to claim an Ill-Health Retirement Grant on 
ceasing to be an Authority member.  The level of grant shall be calculated on the same 
basis as a claim for Resettlement Grant under sections 5 and 6 of this Determination.  
For the avoidance of doubt, an Authority member under this section will be entitled to 
claim an Ill-Health Retirement Grant as would have been his or her entitlement at the 
preceding ordinary election as if they had been a Qualifying Person pursuant to section 
3 of this Determination. 

 
10. (a) Every application for Ill-Health Retirement Grant shall be accompanied by evidence 

from a medical practitioner of the applicant's state of health. 
 
(b) In the case of any such application the Authority may require the applicant to 
undergo a medical examination by a medical practitioner nominated by it for the 
purpose; and the fees for any such examination shall be borne by the Authority or the 
applicant, as the Authority may determine. 

 
Dispute resolution 
 
11. In the event of a dispute about a calculation under sections 6 - 10 of this 

Determination, which cannot be resolved by agreement between the Authority and the 
Authority member concerned, the dispute shall be determined by the Chair of the 
Authority’s Standards Committee (provided that he or she is an Independent Member).  
If the Chair of the Standards Committee is not an Independent Member, the dispute 
shall be determined by an independent person appointed by the Authority for the 
purpose.  

 
 
 
Approved by – 

o The Mayor of London – 20 February 2008 (MAF 3271) 

o The London Assembly – 20 February 2008 (Minute 5) 
 

 

 


